Situl arheologic a fost descoperit la Boloteşti, într-o lutărie din satul Vităneştii de sub Măgura, în cadrul unor activităţi de evaluare a potenţialului arheologic al zonei, a declarat marţi, pentru Agerpres, arheologul Mădălina Stănescu de la Muzeul Vrancei.
„Descoperirea noastră este importantă atât pentru teritoriul judeţului Vrancea, dar şi la nivel naţional, având în vedere faptul că siturile de vârstă paleologică, cel puţin în zonă, sunt extrem de puţine şi neexploatate.”, a declarat Mădălina Stănescu.
Arheologii au descoperit aici o „piesă din silex” și „un alt fragment”, la cinci metri de lutărie, ambele artefacte datând, cu siguranță, din paleolitic.
„Descoperirea este importantă pentru că deasupra piesei descoperite există o lentilă de cenuşă vulcanică. Sunt doar supoziţii la momentul acesta, că uneltele găsite aparţin paleoliticului superior. Noi am prelevat probe şi le-am trimis la laboratoare din ţară şi străinătate, dar răspunsurile le vom afla, cu siguranţă, abia la anul”, a declarat Mădălina Stănescu.
Descoperirea a fost una norocoasă, iar arheologii sunt de părere că aceasta ar putea fi unică în ţară.
Potrivit arheologului Mădălina Stănescu, paleoliticul este cel mai greu de cercetat, fragmentele găsite putând fi foarte uşor confundate.
„Siturile din paleolitic sunt cel mai greu de găsit. Din paleolitic găsim de obicei doar piatră şlefuită, fragmente din piatră, lame, lamele şi unelte finite, care sunt foarte mici şi pot fi uşor confundate”, a explicat arheologul.
Cercetarea arheologică în zonă a fost făcută de o echipă de la Universitatea Valahia din Târgovişte şi de la Muzeul Vrancei, între care doi profesori universitari, patru doctoranzi, doi voluntari şi câţiva studenţi.
Activitățile arheologice au fost oprite, până la primăvară, când arheologii speră să obţină şi o finanţare din partea autorităţilor.