Vasile Trifan a fost unul dintre ultimii români condamnaţi la moarte şi executaţi înainte de 1990. Mii de oameni au asistat la procesul său, iar presa locală a relatat pe larg despre el.
Vasile Trifan a fost unul dintre ultimii români condamnaţi la moarte de instanţele regimului comunist. În iulie 1985, bărbatul atunci în vârstă de 31 de ani, a jefuit şi a ucis doi vârstnici din Deva.Un an mai târziu, în urma unui proces desfăşurat în faţa tribunelor arhipline ale Sălii Sporturilor din Deva, a primit sentinţa. În 13 mai 1987, a fost executat, prin împuşcare, de autorităţile comuniste.
Vasile Trifan, zis şi „Chinezul”, fusese eliberat din închisoare în luna aprilie a anului 1985. Petrecuse şapte ani în închisoare, iar cazierul său număra, până atunci, 13 condamnări pentru 40 de furturi şi tâlhării. La scurt timp după eliberare, recidivistul, din Piatra Neamţ, fără ocupaţie s-a reapucat de furturi şi tâlhării. S-a mutat, între timp, în Deva, împreună cu iubita sa, la o mătuşă de-a acesteia.
În dimineaţa de 19 iulie 1985, „Chinezul” a intrat în casa soţilor Rusu, doi vârstnici din Deva, pentru a-i jefui. A fost surprins de Lucreţia Rusu în timp ce cotrobăia printr-una din camere, însă imediat s-a năpustit asupra ei, lovind-o cu pumnii până când femeia şi-a pierdut cunoştinţa. Soţul acesteia, Viorel Rusu, a auzit zgomotele şi a sărit în apărarea victimei însă intrusul s-a dovedit mai puternic ca el. Trifan l-a schingiuit, cerându-i să spună unde sunt ţinute bunurile de valoare din casă. După ce i-a lăsat pe cei doi soţi într-o baltă de sânge, a luat dintr-un dulap un breloc de aur şi circa 15.000 de lei şi a fugit. O vecină a soţilor Rusu l-a observat şi, mai târziu, a anunţat autorităţile.
Câteva zile mai târziu, Viorel Rusu a murit în urma leziunilor suferite, iar soţia sa a mai rezistat câteva luni. La circa două săptămâni de la comiterea jafului, Vasile Trifan a fost prins. Între timp, continuase să comită jafuri. Capturat după ce a început să cheltuie banii
Ştirea capturării sale a fost relatată de ziarul judeţean „Drumul Socialismului”, un fapt rar în acei ani în care relatările despre crime şi infracţiuni grave nu erau obişnuite în presă. „După cum ne comunică Inspectoratul Judeţean de Interne, zilele trecute a fost prins un infractor periculos, ca urmare a activităţii organelor de miliţie în colaborare cu cetăţenii şi în urma plângerilor unor locuitori din municipiu, care la înapoierea de la serviciu şi-au găsit locuinţele devastate de hoţi. Situaţia s-a amplificat în 19 iulie, când soţii Lucreţia şi Viorel Rusu, pensionari, domiciliaţi în municipiul Deva, strada 6 Martie, au fost găsiţi în locuinţă în stare gravă, ca urmare a vătămărilor provocate de infractorul pe care l-au surprins în casă. Acesta i-a lăsat în stare de inconştienţă, părăsind imobilul cu o pradă compusă din suma de 15.000 de lei şi unele bijuterii de familie”, arăta ziarul „Drumul Socialismului”, în ediţia din 1 august 1985.
Anchetatorii precizau că recidivistul încercase cu multă abilitate să îşi ascundă identitatea, însă în acelaşi timp a fost dat de gol de cheltuielile mari pe care le-a făcut imediat după omor: şi-a cumpărat un costum scump şi haine noi, produse electronice, şi a petrecut câteva seri la un restaurant din Deva, oferind bacşişuri considerabile lăutarilor şi chelnerilor. A fost găsit de anchetatori la masa unui restaurant din Deva, după ce ospătaul a anunţat Miliţia că un tânăr care consumase de 24 de lei a refuzat restul de la 100 de lei. Asupra lui, au fost descoperite o parte din bunurile furate, în timp ce brelocul de aur a fost recuperat de la iubita sa. Trifan încercase să îl vândă, apoi i-l dăduse femeii, spunându-i să îl ascundă sau să caute să îl vândă sau să îl prelcreze în altă localitate.
În 30 iulie 1985, în prezenţa unei mulţimi furioase, care a încercat să îl linşeze, infractorul a fost adus pe strada unde a comis jaful sângeros, la reconstituire.
Reconstituirea crimei
Din nou, fapt rar observat în presa acelor vremuri, ziarul local prezenta pe larg decizia instanţei. „De curând, la Sala sporturilor din Deva, a avut loc un proces cu public pentru judecarea inculpaţilor Trifan Vasile şi Ştefan Maria Floarea. Amplul rechizitoriu prezentat a readus în memoria miilor de oameni prezenţi în sală, faptele abominabile comise de criminal, fapte care au trezit indignarea şi dezaprobarea unanimă din partea locuitorilor municipiului Deva”, arăta ziarul „Drumul Socialismului”, în ediţia din 18 mai 1986. Autorul articolului menţiona şirul de infracţiuni comise de recidivist şi împrejurările în care a fost capturat şi apoi a recunoscut faptele. Iubita sa fusese judecată pentru tăinuire şi a primit şase ani de închisoare, întrucât „inculpata avea anterior alte două condamnări pentru provocare ilegală de avorturi, neexecutate deoarece beneficiase de graţiere”, relata „Drumul Socialismului”.
Vasile Trifan a recunoscut fapta şi a cerut instanţei Tribunalului Hunedoara o pedeapsă mai blândă decât condamnarea la moarte, solicitată de procurori. „După deliberare, având în vedere gradul de pericol social deosebit de mare, modul în care a fost comis omorul, precum şi persoana inculpatului, care este recidivist cu numeroase condamnări la diferite pedepse privative de libertate, dar din care nu a învăţat nimic pentru reeducare, completul de judecată a pronunţat pentru Vasile Trifan o pedeapsă aspră, dar dreaptă, respectiv condamnarea la moarte, inculpatul având drept să ceară recurs instanţei superioare”, informa ziarul judeţean al Partidului Comunist.
Un an mai târziu, după ce Tribunalul Suprem i-a respins recursul, Vasile Trifan a fost împuşcat. Avea 33 de ani. Pedeapsa capitală a fost abolită în 1990.
adevarul.ro