Secretele triburilor dacice

Zeci de triburi tracice ar fi populat ținuturile actuale ale României, în Antichitate, Unele sunt mai cunoscute, fiind menționate de autorii antici, însă altele au rămas în istorie doar cu numele.

Banner WhatsApp Comunicare

În anii ’70, când regimul comunist din România pregătea evenimentele ample pentru aniversarea, în anul 1980, a 2050 de ani de la „crearea statului dac centralizat și independent” (un omagiu adus regelui Burebista și în același timp lui Nicolae Ceaușescu), unii istorici au pornit pe urmele numeroaselor triburi care ar fi trăit în vremea dacilor pe teritoriul României.

Principala sursă de inspirație pentru identificarea triburilor din vechea Dacia a fost lucrarea Geografia, a istoricului Ptolemeu, care a trăit la mijlocul secolului II. Alți autori antici au menționat și ei existența unor triburi pe actualul teritoriu al României.

Pe baza surselor documentare, unii istorici au identificat peste 30 de triburi din Dacia, reușind să ofere detalii despre ele.

Iată lista triburilor din Dacia, în descrierea unor istorici:

Geto-dacii

Secretele triburilor dacice
Geto-dacii sunt considerați unul și același popor, arăta istoricul Constantin Preda, în volumul „Strămoșii poporului român, geto-dacii și epoca lor” (Editura Politică, 1980).

„Denumirea de geți, folosită de scriitorii greci, desemnează în ansamblu populația geto-dacilor, dar are în vedere mai ales triburile și uniunile de triburi de pe malul Istrului (n.r. Dunărea), de la Carpați până la Balcani. Cealaltă denumire, preferată de autorii latini, se referă în special la populația din regiunile intracarpatice și de vest ale Daciei”, arăta autorul.

Piefigii au fost localizați de istoricii români în Câmpia Munteană, în zona văii Argeșului și a județelor Ilfov și Ialomița.

„Acest nucleu getic constituia unul dintre principalele puncte de sprijin ale lui Burebista”, arăta istoricul Constantin Preda.

Potulatensii ar fi trăit, susţin istoricii, în nordul Olteniei şi în zona deluroasă din vestul Munteniei, în a doua jumătate a secolului al II-lea î. Hr.

Triburi din Dacia

Siensii este numele tribului dacic localizat de-a lungul râurilor Ialomiţa şi Buzău, în secolul II d. Hr. Ar fi jucat un rol important în viața politică și ecomomică a orașelor grecești de pe coasta de vest a Mării Negre, arăta istoricul.

Ratacensii ar fi trăit în zona centrală a Daciei, în platoul transilvănean dintre Târnave și Someș, arăta cercetătorul.

Albocensii au fost localizaţi în sudul Banatului, iar numele localităţii Alboca ar proveni de la numele lor.

Predavensii au fost un trib dacic, localizat la nord de Mureşul inferior, până aproape de Crişuri.

Ceiagisii ar fi trăit în sud-vestul Munteniei şi sud-estul Olteniei, pe cursul inferior al Oltului). Sunt menţionaţi de Ptolemeu.

Tagrii ar fi fost un trib mic, localizat pe cursul mijlociu al Nistrului. Alți istorici i-au localizat în zona Banatului.

Tyrageţii ar fi trăit, în secolele I î. Hr. – II d. Hr. pe cursul mijlociu și inferior al Nistrului, numit Tyras de autorii antici. „Locuitorii de pe malurile de dincolo ale Istrului sunt geţii, tyrageţii şi bastarnii. Istrul lasă în stânga toate meleagurile geţilor, ţinuturile tyrageţilor, bastarnilor şi sarmaţilor, până la fluviul Tanais (Don)”, informa autorul antic Strabon.

Cotensii ar fi trăit în estul Daciei, iar teritoriul pe care îl stăpâneau era învecinat cu cel al triburilor ratacensilor, caucoensilor şi biefilor.

Carpii (carpodacii) au fost unul din cele mai mari şi importante triburi dacice. Carpii au locuit teritoriul de la la est de Carpaţi până la Nistru.

Napeii ar fi fost un trib tracic care ar fi trăit în ținuturile din nordul Mării Negre sau rătăcit înspre teritoriile din răsărit, în ținuturile Scitiei antice, arăta istoricul Vasile Pârvan, citat în volum.

Piengeţii au locuit în zona de nord a Carpaţilor şi au pătruns deseori în Dacia romană, arăta același istoric.

Sabocii ar fi trăit și ei, în Antichitate, în ținuturile din nordul Carpaților.

Sargeţii au fost localizaţi în vestul Mureşului şi pe Siret, într-un teritoriu care cuprinde actuala zonă a Hunedoarei și a Țării Hațegului.

Ansamensii erau un trib dacic aşezat pe râul Someş.

Sucii ar fi trăit la nord de Dunăre, în ținuturile Constanței.

Apulii au fost un trib dacic stabilit zona Mureşului mijlociu, cu centrul la Apulon, aşezare cunoscută azi sub numele de Piatra Craivii, aflată în apropiere de Alba Iulia.

Biephii (biefii) au fost un trib dacic localizat în nord-estul Banatului, amintit de Ptolemeu, în Geografia. Numele este probabil corupt din biesi.

Biesii au locuit pe malurile Mureşului, iar Utii – în ținuturile actuale ale Covasnei.

Burii, aliații dacilor

Burii (buridavensii) au fost locuitori ai cetăţii Buridava, din zona Oltenia. Sunt menţionaţi atât de Ptolemeu, dar şi de istoricul latin Dio Cassius, în relatările sale despre războaiele daco-romane. De asemenea, sunt înfățișați și pe Columna lui Train, sursa de inspirație a cronicarului latin.

Citește și: Secretele celui mai bogat rege al Daciei, Koson. Singurul rege dac pentru care s-au bătut monede de aur
Caucoensii au fost un trib dacic, localizat de academicianul Vasile Pârvan în regiunea de munte din Neamţ şi Bacău şi ţinutul spre apus din ţara secuilor

Costobocii ar fi fost triburi de daci liberi care au populat nordul şi nord-estul Daciei, până în anul 170 când acest control a fost preluat de carpi.

Carpii ar fi locuit în secolele II și III în ținuturile de la est de Carpați până la Nistru.

Harpii ar fi locuit la nord de gurile Dunării, în zona dintre Prut și Nistru, arătau autorii volumului.

Crobizii au fost un trib getic din Dobrogea. Sunt menţionanţi de Herodot şi Ptolemeu, ca fiind conduşi de Isanthes.

Besii și Laii ar fi trăit, de asemenea, în ținuturile actuale ale Dobrogei.

Dacii liberi, menționați după cucerirea romană

Dacii liberi este numele dat triburilor geto-dace care nu au fost înglobate în provincia romană Dacia şi care au continuat să trăiască pe teritoriul lor de baştină (sec. II – IV). Atât izvoarele literare cât şi descoperirile arheologice arată că dacii liberi au convieţuit în anumite regiuni cu sarmaţii şi cu unele neamuri germanice, cultura lor fiind continuu influenţată de civilizaţia romană

Dacii mari (dahai) a fost denumirea unui trib sau uniuni tribale dacice din nordul hotarelor provinciei romane Dacia, probabil pacificaţi de guvernatorul Daciei, Vettius Sabinianus Iulius Hospes.

Harpii au locuit, spun istoricii, la nord de gurile Dunării, între Prut şi Nistru, în sudul Basarabiei. Au fost menţionaţi de Ptolemeu, care amintea de aşezarea Harpis.

Obulensii au fost un trib getic localizat în estul Dobrogei. Tribul obulensilor este menţionat de Ptolemeu.

Oinensii au fost un trib traco-getic, localizat în Estul Moesiei inferioare, adică partea de Vest a Dobrogei Centrale.

Ordyssii (ordenssos) au locuit în aşezăriile de pe malurile Argeşului.

Pelii au fost un trib geto-dac, ale căror principale ocupaţii erau agricultura, pescuitul si creşterea animalelor. Teritoriul lor avea capitala Pelendava, actuala Craiova.

Racataii (racatriaii) au locuit pe teritoriul actual al Ungariei, fiind un trib dacic

Sacii au fost un trib dacic, localizat de Vasile Pârvan în jurul oraşului Sacidava, la sud de de actualul oraş Cernavodă.

Marea familie a tracilor

Potrivit unor istorici, tracii – una din marile populații antice – ar fi cuprins în istoria lor următoarele triburi: agrianii, albocensii, aletoii, ansamensii, appiarensii, apulii, apsinthioi, arsietaii, artacii, asti, ausdecensii (usdecensi), bebricii, benii, berecyntii, bessii, bettegerii, biefii, bisaltii, bistonii, bitinii, briantii, brigii, brisii, burii, caenii, carpii, carpodacii, caucoensii, ceiagisii, celegerrii, ciconii, coilaletae, corallii, corpilii, costobocii, cotensii, crestonii, crobizii, crusaeii, dacii, dantheletii, darsii (darsai), derronii, digerri, dimensii, diobessii, dioii, dolonsii (dolongi), drosii, drugerii, edonii, geţii (getae), harpii, hypsalti, laii, maedi, maedobithynii, moesi (mysi), mygdonii, napeii, nipsaioii (tranipsioi), obulensii, odomanţii, odrisii, oinensii, oitensii, olizonii, paioplii, panaioii, piarensii, piefigii, piengetii, pierii, pirogerii, pliastii, potulatensii, pradavensii, ratacensii (racatensi), rondaloi, sabocii, sacii, sapeii, sargeti, satrii serdii, siensii, siginii, singi, sithonii, sucii, tagrii, terizii, thunatii, tilatii, tinii, trausii, trerii, tribalii, tyntenii, tyragetii, utii, zaielii, zbaleonii, zeranii.

Facebook Comments Box
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Visited 4 times, 1 visit(s) today
Distribuie articolul