Comori turistice în Oltenia (video)

Oltenia este plină de comori turistice, dintre care unele nu se mai regăsesc nicăieri în altă parte din țara noastră sau chiar din lume: de la mănăstirile seculare din Vâlcea, dintre care una inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, ori cele din Gorj, la Transalpina – cea mai înaltă șosea din România, Cazanele Dunării, Chipul lui Decebal, ori Podul lui Dumnezeu, de la comorile milenare precum Podul lui Apolodor din Damasc, Cetatea Severinului (Mehedinți), Cetatea Sucidava (Olt), ori Castrul Arutela (Vâlcea), la moștenirea lui Brâncuși (Gorj), de la Castelul Fermecat din Craiova la Parcul Nicolae Romanescu (Dolj), de la cel mai lung defileu din țară – cel al Oltului (Vâlcea), la Defileul Jiului (Gorj) și la stațiunile montane și balneare, ori domeniile schiabile.

Banner WhatsApp Comunicare

De la Clisura Dunării, la Olt
Oltenia este prea puțin apreciată la adevărata sa valoare, în comparație cu alte regiuni istorice ale țării, deși are din plin cu ce se lăuda, mai ales în trei din cele cinci județe ale sale: Vâlcea, Gorj și Mehedinți, deși nici celelalte nu duc lipsă de tezaure istorice, culturale, arhitecturale etc..

Pornind de la o filmare realizată cu drona deasupra Olteniei, postată pe YouTube, iată o scurtă trecere prin revistă a comorilor acestui ținut istoric de la sud de Carpați.

Am mai adăuga la cele menționate mai sus: Peștera Izverna și Moara din Basme în Mehedinți, Peștera Muierii și Peștera Urșilor, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Polovragi, ori Cheile Sohodolului cu celebrele sale „hamace la înățime” din Cartea Recordurilor, în Gorj.

Comori turistice în Oltenia
Cheile Sohodolului

În Vâlcea am aminti despre: Mănăstirea Hurezi și ceramica de Horezu incluse în patrimoniul mondial UNESCO, culele din Măldărești, singurul loc din România în care se mai țese firul de mătase cu marfa obținută din propria fermă în Atelierul Borangic Niculescu din Stoenești, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Salina Ocnele Mari cu cea mai mare biserică subterană, cea mai mare cupolă vitraliu din lume, cea mai veche mănăstire de maici de pe singura insulă locuită a Oltului – Mănăstirea Ostrov, parcurile naționale Cozia (cu pădurile sale virgine și extravirgine din Masivul Cozia și Cheile Lotrișorului incluse în patrimoniul UNESCO) și Buila – Vânturarița (geoparc aspirant UNESCO), cascadele Lotrișor și Scoruș, Lacul Vidra și Țara Loviștei, stațiunile Govora și Olănești.

Din județul Olt am aminti despre Satul neolitic din Drăgănești, Bisericile – surori din Stoicănești, Mănăstirea Brâncoveni, Biserica – bordei din Stoicănești, Mănăstirea Clocociov – ctitorie a domnitorului Mihai Viteazul ori Casa Memorială Nicolae Ceaușescu din Scornicești.

Cât despre Dolj, în ultima vreme a ieșit în evidență cu târgurile de Crăciun și de Paște din Craiova, dar se mândrește și cu Muzeul Olteniei, Casa Băniei, Pădurea Radovan considerată drept unul dintre cele mai misterioase locuri din țara noastră, Casa Memorială Amza Pellea, Complexul lacustru Preajba Făcăi, Mănăstirea Sadova și Lacul Bistreț.

Filmare cu drona de la Dunăre, până pe Transalpina

Transalpina
Transalpina

Filmarea cu drona pornește din Ișalnița, mândria județului Dolj, o dezvoltată comună aflată la doar 10 km depărtare de Craiova, și merge mai departe prin Bălcești – cel mai sudic oraș din județul Vâlcea, locul unde s-a născut Petrache Poenaru – inventatorul primului toc rezervor din lume – „condeiul portăreț fără sfârșit” alimentat cu cerneală, de aceea se pune despre acesta că este părintele stiloului.

Mai departe, clipul ne poartă pe culmile muntoase ale Carpaților Meridionali – pe cea mai înaltă șosea din România, Transalpina, pe care două județene oltene o împart pe cea mai mare distanță a sa (din totalul de 146 km, care leagă Ardealul de Oltenia), alături de alte județe prin care trece. Este vorba despre Gorj – filmarea surprinde șoseaua din zona stațiunii Rânca și Vâlcea – unde și atinge cea mai înaltă altitudine, în Pasul Urdele – 2.145 m.

De pe Transalpina zburăm la intrarea sudică în Defileul Oltului străjuită de Castrul Roman Arutela din Poiana Bivolari – stațiunea Călimănești. Un vestigiu ridicat în urmă cu aproximativ cu 2000 de ani de arcașii sirieni, pe drumul pe care s-a circulat neîntrerupt timp de un mileniu și jumătate – Autostrada Antichității.

Comori turistice în Oltenia
Castrul Roman Arutela din Poiana Bivolari

Vizavi de acest castru, imaginile surprind Mănăstirea Cozia, ctitoria și necropola domnitorului Mircea cel Bătrân, dar și Complexul Balnear Călimănești – Căciulata din stațiunea balneară considerată „perla Oltului”.

De pe Valea Oltului, drona zboară în afara Olteniei, în Banat, la Băile Herculane, cea mai veche stațiune din țara noastră și printre cele mai vechi din lume, cu o istorie de mii de ani.

Imaginile schimbă peisajul montan cu cel de șes, câmpiile înverzite nesfârșite coboară spre Dunăre, până la Ișalnița de unde am pornit în aventura cu drona prin Oltenia.

adevarul.ro

Facebook Comments Box
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Visited 3 times, 1 visit(s) today
Distribuie articolul