Cei trei muschetari au existat cu adevărat

Cei trei muschetari

Puțini știu că faimoșii Athos, Porthos și Aramis, personajele emblematice ale romanului Cei trei muschetari, au pășit dincolo de paginile cărții și au existat în realitate. Alexandre Dumas, celebrul autor francez, i-a descoperit în timp ce realiza cercetări pentru un roman istoric.

Banner WhatsApp Comunicare

Athos, al cărui nume real era Armand de Sillégue, Seigneur d’Athos et d’Autevielle, provenea dintr-un mic sat din sud-vestul Franței. Deși viața sa rămâne învăluită în mister, se știe că a fost un muschetar devotat regelui, sfârșindu-și zilele la Paris în anul 1643.

Nici Porthos, pe numele său adevărat Isaac de Portau, și Aramis, cunoscut în realitate ca Henri d’Aramitz, nu sunt străini de lumea fascinantă a muschetarilor. Porthos s-a alăturat gărzii regale în 1643, în timp ce Aramis a servit cu curaj armata franceză timp de 15 ani.

Un alt element surprinzător este legătura strânsă dintre roman și istoria Franței. Tatăl lui Alexandre Dumas, generalul Thomas-Alexandre Dumas, a fost o figură marcantă a armatei franceze, cunoscut pentru curajul și devotamentul său neclintit.

Cei trei muschetari
Considerat unul dintre cei mai străluciți generali din istoria Franței, a fost, de asemenea, spadasinul de încredere al lui Napoleon Bonaparte. Cu toate acestea, se spune că Napoleon nutrea o gelozie profundă față de prestanța și calitățile sale ieșite din comun.

Merită menționat și faptul că Alexandre Dumas a fost, din păcate, ținta unor atacuri rasiste, moștenire a originii sale. Bunica sa maternă, Louise-Céssette Dumas, a fost o sclavă din Haiti. Un alt aspect interesant este că romanul Cei trei muschetari a fost rezultatul unui efort colectiv.

Deși numele lui Dumas este cel care a rămas în memoria cititorilor, o contribuție semnificativă a avut-o și colaboratorul său, Auguste Maquet. Împreună, cei doi au dat viață unor zeci de romane și piese de teatru de succes.

Chiar și personajul principal, curajosul d’Artagnan, are un corespondent în realitate.

Inspirat de Charles de Batz-Castelmore d’Artagnan, un soldat din secolul al XVII-lea care a servit în regimentul de muschetari al regelui Ludovic al XIII-lea, Dumas a transformat o figură istorică într-un erou literar memorabil.

Iar celebra deviză a muschetarilor, „Toți pentru unul și unul pentru toți”, nu este o creație a imaginației lui Dumas. Această expresie, simbol al solidarității și loialității, își are originea în istoria Confederației Elvețiene, unde a fost adoptată ca motto oficial în secolul al XVII-lea.

Facebook Comments Box
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Visited 42 times, 1 visit(s) today
Distribuie articolul