Bula papală „Inter caetera” (1493) împarte lumea

Bula papală "Inter caetera"

Papa Alexandru al VI-lea emite o bula, Inter caetera, care decretează că toate pământurile nou descoperite la vest de o linie de longitudine care traversează partea de est a Braziliei de astăzi aparțin Spaniei și totul la est de Portugalia.

Banner WhatsApp Comunicare

Context istoric: În timpul Epocii Marilor Descoperiri Geografice, exploratorii europeni, în special Cristofor Columb în 1492, au efectuat călătorii către noile teritorii din America. Acest lucru a dus la competiții și conflicte între națiunile europene pentru a revendica noile teritorii.

Bula papală „Inter caetera” a fost emisă pentru a reglementa și împărți noile teritorii descoperite între Spania și Portugalia. Ea stabilea o linie imaginară de demarcație pe care numai teritoriile descoperite la est de aceasta ar aparține Portugaliei, în timp ce cele descoperite la vest ar aparține Spaniei. Această linie a fost cunoscută sub numele de „Linia de demarcație Tordesillas”.

Bula papală "Inter caetera" (1493) împarte lumea

Rămâne neclar dacă papa a intenționat o „donație” de suveranitate sau o infeudare sau învestitură. Au fost susținute interpretări diferite de la emiterea bulei, unii susținând că acesta a fost menit doar să transforme posesia și ocuparea pământului în suveranitate legală. Alții, inclusiv coroana spaniolă și conchistadorii, l-au interpretat în cel mai larg sens posibil, deducând că a dat Spaniei suveranitate politică deplină.

Bula papală a provocat nemulțumire în alte țări europene, în special în Anglia și Franța, care nu erau de acord cu diviziunea teritoriilor. Mai târziu, în 1494, prin Tratatul de la Tordesillas, Portugalia și Spania au redefinit linia de demarcație, extinzând-o mai la vest, ceea ce a permis Portugaliei să revendice o parte semnificativă din teritoriul viitorului Brazilia.

În cele din urmă, bula papală „Inter caetera” și tratatele care au urmat au jucat un rol semnificativ în stabilirea prezenței europene în Americi și au contribuit la colonizarea și expansiunea acestor teritorii.

Facebook Comments Box
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Visited 5 times, 1 visit(s) today
Distribuie articolul