Aflata la 10 kilometri de municipiul Iasi, Biserica Ortodoxa Sfantul Spiridon din Letcani este cunoscuta si sub numele de Biserica Rotunda, fiind construita dupa un plan circular, ceea ce face din ea un unicat pentru arhitectura de pe teritoriul tarii noastre. Nu se cunoaste data exacta a ridicarii sfantului locas, dar se stie ca a fost inaltat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de marele logofat Constantin Bals („Ciuntul”) si sotia sa Ana Catargi. Initial hramul bisericii a fost „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, atat din respect pentru numele ctitorului, cat si ca o trimitere la imparateasa Elena a Bizantului, care a construit o biserica rotunda deasupra sfantului Mormant de la Ierusalim. Pisania bisericii nu a fost datata dar s-a apreciat ca edificiul a fost ridicat pana in anul 1795.
Unele cercetari sustin insa ca dupa plecarea ctitorului din tara, dupa razboiul ruso-turc, si stabilirea sa in Rusia, biserica a fost rezidita in 1802. In 1830 locasul a fost mistuit de un incendiu care a distrus o parte din constructie, mobilierul de lemn si icoanele si a facut sa se piarda pisania. Aceasta a fost regasita insa in anul 1924, sub pardoseala bisericii, cu ocazia unor reparatii prin care se urmarea inlaturarea avariilor provocate de luptele din Primul Razboi Mondial. Cu prilejul acestor reparatii se reface tencuiala interioara si exterioara, se inlocuieste dusumeaua de lemn, se restaureaza pictura de pe catapeteasma, se repara acoperisul si biserica primeste hramul Sfantul Ierarh Spiridon, inlocuindu-l pe cel vechi. Usa de la intrare este incadrata de coloane cu capiteluri ionice.
In 1936 se picteaza locasul in fresca de un pictor al carui nume a ramas necunoscut. Alte reparatii se fac intre 1960-1965 cand se electrifica biserica, se curata catapeteasma si se monteaza 24 de strane, slujba de resfintire avand loc in 1965. Cu acest prilej primeste si hramul „Sfanul Dimitrie, izvoratorul de mir”. Dupa avariile pricinuite de cutremurul din 1977 biserica a fost din nou reparata si consolidata si alte lucrari s-au impus dupa ce, in 1992, o furtuna puternica a smuls acoperisul. Intre 1996-2000 peretii interiori au fost pictati in intregime in fresca de pictorul Ioan Preutu din Iasi. Biserica a fost resfintita in 2002 de mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciubotea, actualul Patriarh al tarii.
Biserica nu are dimensiuni prea mari dar planul ei perfect rotund, pus pe seama neoclasicismului rusesc, aparut in secolul al XVIII-lea, o situeaza printre putinele biserici circulare din lume. Intrarea se face pe latura de vest, prin porticul strajuit din cele patru coloane deasupra caruia se ridica o nisa clopotnita. Cornisa este sustinuta de o serie de console si peretii sunt uniform zugraviti in exterior in culoare deschisa. Altarul are o forma semicirculara si este mai redus ca inaltime decat cercul mare al bisericii de care este alipit. In absida altarului se afla o alta intrare in biserica. Catapeteasma a fost pictata in stil neobizantin intre 1908-1909 de zugravul Gh. Ionescu din Iasi.